Pflüger | Examenstress

16 tips tegen (examen)stress

Pflüger Rustgevers

  • Met Hop, Passiflora en Valeriaan
  • Hop ondersteunt het zenuwstelsel
  • Hop bevordert een goede nachtrust
  • Passiflora helpt een rustgevende slaap te verkrijgen
  • Passiflora: kalmerend
  • Valeriaan: voor een goede geestelijke gezondheid

1. Effectieve slaapmutsjes

Uitgerust en fit op een examen verschijnen? Gebruik dan geen alcohol als slaapmutsje. Alcohol zorgt alleen op korte termijn voor ontspanning. Een paar glazen wijn helpen bij het inslapen, maar een groot nadeel is dat alcohol het doorslapen bemoeilijkt. Alle kans dat je met een borrel op vaak wakker wordt en onrustig slaapt. Dit zorgt voor een vermoeiend begin van uw examendag.

Een betere keuze is bijvoorbeeld thee uit citroenmelisse of een glas warme melk met honing.

 

2. Koffie, maar niet te veel

Een extra kopje koffie om alert te blijven en vermoeidheid tegen te gaan? Als het maar bij maximaal vijf koppen koffie per dag blijft. Dan verbetert koffie je reactiesnelheid, waarneming en aandacht. Meer koffie zorgt voor onrust, je wordt trillerig, slaapt slechter en wordt dus extra moe.

 

3. Buitenlucht

Tijd vrij tussen twee examens? Ga naar buiten, zelfs al ben je midden in een stad. Even wat frisse lucht inademen, andere indrukken opdoen en je gedachten losmaken van de examens. Daarmee verminder je het stressniveau en kun je er weer beter tegen aan.

 

4. Rustgevende thee

Drink driemaal daags een kopje kamillethee. Dit kruid kalmeert de zenuwen en geeft rust.

 

5. Mediteren

Stress kun je verjagen door meditatie. Zoek een rustig plekje, ga zitten en sluit je ogen. Kies een woord of zin om je op te concentreren, bijvoorbeeld: ‘ik kan het’. Concentreer je op je ademhaling en herhaal de woorden telkens als je uitademt.

 

6. Muziek

Even pauze? Luister naar muziek waar je rustig van wordt. Je hartslag, bloeddruk en het gehalte aan stresshormoon in het bloed verlagen.

 

7. Ontspan je spieren

Heel erg gespannen? Ga zitten of liggen op een rustige, comfortabele plek. Sluit je ogen, krom je tenen tien seconden zo hard mogelijk, ontspan daarna. Span dan je voeten en ontspan. Ga zo langzaam maar zeker je hele lichaam langs (benen, buik, vingers, armen, nek en gezicht) en kom tot volledige ontspanning.

 

8. Ontspannend bad

In bad kun je heerlijk ontspannen, zeker als je ook nog eens gebruik maakt van rustgevende kruiden en etherisch oliën. Voeg bijvoorbeeld drie druppels ylang-ylangolie, vijf druppels lavendelolie, twee druppels bergamotolie en een half kopje bitterzout toe aan het badwater.

Kamille, eventueel in combinatie met lavendel en valeriaan, zorgt ook voor ontspanning. Doe de kruiden in een stukje doek, hang dit onder het stromende water als het bad volloopt.

 

9. Ademhalingsoefeningen

Door middel van ademhalingsoefeningen kun je je geest tot rust brengen, maar ook je lichaam vaart er wel bij. De hartslag daalt, de spieren ontspannen en de hersenactiviteit neemt af. Door deze totale ontspanning vermindert de stress.

Zoek een rustig plek (als het kan buiten) en richt je aandacht uitsluitend op je ademhaling. Leg een hand op je buik. Adem diep in door de neus totdat de hand op je buik zijn hoogtepunt bereik.  Houd nu de adem een seconde in en adem vervolgens gedurende vier lange seconden uit via  je mond. Herhaal deze ademhalingsoefening enkele tientallen keren, totdat je de stress voelt verdwijen.

 

10. Zoek fysieke afleiding

Verminder stress en spanning door je hoofd even helemaal leeg te maken. Zet gewoon je verstand  op nul. Makkelijker gezegd dan gedaan, maar de meest eenvoudige manier om dat te doen is je volledig te richten op een lichamelijke activiteit. Ga hardlopen, fietsen, tennissen, doe aan kracht- of cardiotraining. Werk in de tuin of sleutel aan uw auto. Gebruik je lichaam om je geest te ontzien.

Een effectvolle manier om stress te verminderen.

 

11. Leg de lat niet te hoog

Het stellen van hoge eisen aan jezelf kan heel veel stress veroorzaken. Falen en daardoor een minderwaardigheidsgevoel, liggen op de loer. Het werkt meer motiverend als je doelen stelt die ook te halen zijn.

 

12. Schrijf het van je af

Chaos in je hoofd? Schrijf op wat je allemaal moet doen. In je hoofd gaan heel veel zaken gepaard met emoties, waardoor gemakkelijk stress ontstaat.  Zet alles op papier, dan zie je wat werkelijk belangrijk is en wat wel even kan wachten. Zo krijg je controle over je gedachten en kun je gemakkelijker prioriteiten stellen.

 

13. Eet gezond

Wie gestrest is, heeft vaak extra veel zin in zoetigheid en ongezonde, vette snacks. Dit geeft kortstondig een oppepper, maar op de langere termijn werkt het juist averechts.  Probeer de zoete en vette verleiding te weerstaan. Kies voor een gezond en evenwichtig eetpatroon: veel fruit, groenten en volkorenproducten, zodat je de hele examenperiode fit bent en blijft. En drink daarnaast voldoende water, minimaal 2 liter.

 

14. Denk positief

Een beetje stress is niet zo erg bij een examen, maar te veel werkt negatief. Belangrijk is om positief te denken. Geef negatieve gedachten geen kans, zeg tegen je zelf dat je het kunt. Je hebt je goed voorbereid, dus waarom zou het niet lukken. Je hoeft niet perse een acht of een negen te halen, als het maar voldoende is!

 

15. Een goede start

Sta op tijd op, ontbijt rustig en gezond en neem de tijd om op de examenlocatie te komen.

Doe alles wat je denkt nodig te hebben, de avond voor het examen al in de tas. Zorg ook voor de juiste kleding. Een lokaal kan koud of warm zijn. Draag een vest of trui over een shirt of blouse, zodat je eventueel iets uit kunt doen.

 

16. Zenuwachtig zijn mag

Veel mensen zijn zenuwachtig en bang als ze examen moeten doen. Jezelf tot de orde roepen, helpt vaak niet. Laat die gevoelens daarom maar even toe. Focus je aan het begin van het examen een paar minuten op je angst en daarna om het half uur. Daarna ga je aan de slag. Komt de angst tussendoor om de hoek kijken, dan zeg je tegen jezelf dat die gevoelens even op hun beurt moeten wachten.

Meld u aan voor de Pflüger nieuwsbrief