De productie

Van de plant naar oertintuur


Veel homeopathische tincturen worden gebruikt als uitgangsmateriaal voor verdunningen en zijn gemaakt van vers geoogste planten of plantendelen. In onze fabricage van oertincturen worden alleen biologisch gekweekte planten gebruikt die afkomstig zijn van leveranciers waar we al jarenlang goede ervaringen mee hebben.

 

We hechten grote waarde aan het onderhouden van nauwe contacten met onze leveranciers, die regelmatig door ons ter plaatse geïnspecteerd worden. Daarnaast wordt elke levering van verse planten getest op residuen van pesticiden, insecticiden, zware metalen (lood, cadmium, kwik) en aflatoxinen (zeer giftige stofwisselingsproducten van schimmels).

 

De verse planten worden eerst voor maken van een tinctuur vermalen en vermengd met alcohol. Vervolgens worden de pulp gedurende ten minste 10 dagen weggezet om te kunnen zodat plantendelen en alcohol zich goed kunnen vermengen. Om de gehele planten pulp volledig te kunnen mixen worden de vaten geklemd in een zogenaamde vatendraaier. Deze draaiers vermengen de pulp minimaal 10 x per dag. Na 10 dagen wordt de plantenpulp uitgeperst met een drukpers. De resulterende tinctuur wordt vervaardigd volgens de specificaties van de Homeopathisches ArzneiBuch (HAB), vervolgens gecontroleerd en later gebruikt om onze producten te vervaardigen.

 

Bereidingswijzen van Hahnemann gecombineerd met moderne technologie

Al onze producten zijn in strikte overeenstemming met de bepalingen van Homeopathisches Arzneibuch(HAB) waarin de traditionele specificaties opgesteld staan.

Naast handmatige verwerkingstechnieken wordt er ook moderne apparatuur gebruikt . In vaste toedieningsvormen (verwrijvingen, tabletten en poeders) worden moderne verwrijvingsapparaten en grote mixers gebruikt . Voor vloeibare doseringsvormen, zoals druppels, worden grote schudmachines gebruikt zodat er een stabiel productieproces gewaarborgd wordt.

Om aan de grote vraag naar Schüsslerzouten volgens de methode van Dr. Schüssler te kunnen voldoen, zijn er 4 computergestuurde high-performance tabletpersen beschikbaar, die samen een capaciteit hebben van 600.000 tabletten per uur, zodat we in totaliteit 400.000 kg tabletten per jaar kunnen produceren.


Afvullen

De preparaten worden vervolgens, na geïnspecteerd te zijn door de kwaliteitscontrole afgevuld. Dit gebeurt afhankelijk van de doseringsvorm met verschillende machines. De vloeistoffen worden volumetrisch gedoseerd, namelijk op grond van het volume van de respectieve fles. De tabletten worden geteld ten opzichte van het gewenste gewicht. Alle machines zijn zo afgesteld dat er altijd iets meer wordt afgevuld om de zogenaamde nominale hoeveelheid (hoeveelheid x hoogte x ml of druppels) te waarborgen.

 

Bij het afvullen en verpakken van de producten worden de nodige controles uitgevoerd om ervoor te zorgen dat er een kwalitatief goed product wordt afgeleverd.
En wie controleert ?

 

Ons laboratorium! De leden van de kwaliteitscontrole volgen elke stap die het product ondergaat, vanaf de verse plant tot aan het eindproduct. Uiteraard worden ook de materialen die in contact komen met product, zoals de fles, de druppelaar, de sluiting, het doosje, enz., zodat door de controle alleen perfecte producten worden afgeleverd. Bij de kwaliteitscontrole worden veel moderne analysemethoden gebruikt om de kwaliteit van de producten altijd naar de nieuwste normen te waarborgen.


Stabiliteitsonderzoeken en microbiologische onderzoeken waarborgen dat de kwaliteit van de producten over de gehele houdbaarheidsperiode goed blijft.

   
Meld u aan voor de Pflüger nieuwsbrief